Voorbereiding TW - 1

De voorbereiding van de worp

Hoe hoger het niveau van competitie wordt, hoe beter een worp voorbereid dient te worden om succesvol te zijn. Dit kan op verschillende manieren:

  • Meervoudige acties (meerdere worpen achter elkaar)
  • Foppen (dreiging met iets anders)
  • De ander 'bewerken' (eerst fysiek/ conditioneel of mentaal uitputten)
  • De ander laten geloven dat die dominater is terwijl je controle hebt

Mijns inziens is het belangrijk dat een sporter hier zijn eigen creativiteit in kwijt kan. Iets wat je jezelf eigen hebt gemaakt brengt iets extra's.

Check de video van Won Hee Lee (wereldkampioen 2003/ Olympisch kampioen 2004) voor de voorbereiding van zijn tai otoshi/ Mikhail Pulyaev voor de voorbereiding van morote seoi nage en de video's van Keiji Suzuki (wereldkampioen 2003 & 2005/ Olympisch kampioen 2004) en Miyaragchaa Sanjaasuren voor het combineren van meerdere acties.

Mikhail Pulyaev (RUS) - mouw lostrekken
Won Hee Lee (KOR)
Check de verschillende manieren van de voorbereiding voor tai otoshi.
Keiji Suzuki (JPN) - combinatie sasae/ ko uchi - de ashi
Miyaragchaa Sanjaasuren (MGL) - combinatie MSN/ o soto/ ko soto

Voorbereiding worp R - L

Wanneer er een R-L (of L-R) situatie ontstaat is de voorbereiding van de worp ontzettend belangrijk. Hoe creëer je de juiste postie om de ander te werpen?

Een van de mogelijkheden is een versnelling d.m.v. een voor - achterbeweging. De Fransman Ugo Legrand (3e WK 2011/ 3e OS 2012/ 1e EK 2012) is hier een specialist in. Vanuit een neutrale situatie versnelt hij diverse malen om zijn worp voor te bereiden. Check de wedstrijdbeelden tegen Wang en Ibragimov en de instructievideo!

Bewegingsvormen/ voorbereiding worp Ugo Legrand (FRA)
Ugo Legrand (FRA) - Ki Chun Wang (KOR)
Ugo Legrand (FRA) - Rinat Ibragimov (UZB)

Elco van der Geest (BEL) - Kosei Inoue (JPN)

Check de onderstaande video van tweevoudig Europees kampioen Elco van der Geest tegen de Japanse legende Kosei Inoue (wereldkampioen 1999/ 2001/ 2003 en Olympisch kampioen 2000). Van der Geest scoort aan het eind van de partij een schitterende ippon met morote seoi nage doordat hij optimaal gebruik maakt van de gretigheid van Inoue!

Elco van der Geest (BEL - morote seoi nage
Rishod Sobirov (UZB)/ Daniel Fernandes (FRA)