Uchi komi

Uchi komi 3-tallen
Proper uchi komi - Toshihiko Koga (JPN)

'Strict style' uchi komi

Veel judoka's onderschatten de waarde van uchi komi en zien het alleen als een onderdeel van de warming-up. Ik ben van mening dat het uitvoeren van een goede uchi komi ontzettend belangrijk is om een techniek uiteindelijk toe te kunnen passen in een wedstrijd.

Check de onderstaande video's van o.a. Mark Huizinga (Olympisch kampioen 2000/ 5-voudig Europees kampioen) om te zien wat de essentie is van uchi komi.

Mark Huizinga
Uchi komi morote seoi nage
Uchi komi morote seoi nage door de Japanse jongen van 12 jaar!

Uchi komi morote seoi nage & ippon seoi nage

De onderstaande video is gemaakt tijdens een training op een Japanse Universiteit. Uchi komi is in Japan een belangrijk onderdeel van de training. Elke uchi komi is 'raak' en identiek aan de vorige. Het is niets anders dan dagelijks dezelfde beweging inslijpen totdat de worp dusdanig is geconditioneerd dat je er succesvol mee wordt in randori en competitie. Let ook op de deelbewegingen die worden getraind. Het openen, de instap of het contact.

Uchi komi morote seoi nage & ippon seoi nage

Uchi komi - Toshihiko Koga (JPN)

Check de onderstaande video van Toshihiko Koga (Olympisch kampioen 1992 en wereldkampioen 1989/ 1991 en 1995) over uchi komi. Koga legt uit dat uke ontzettend belangrijk is. Uke dient de juiste lichaamsspanning te hebben en actief te zijn. Hierdoor kan uke tori ondersteunen in de aandachtspunten van de techniek en leert hij zelf ook het moment te voelen!

Uchi komi 10/11-jarige witte bander met Toshihiko Koga (JPN)
Uchi komi