Koga/ Khabarelli/ Yamashita/ Tani/ Geesink

New item! Wall of fame

Vandaag heb ik een nieuw item toegevoegd aan deze website: Wall of fame! Van judohelden uit het verleden worden ter inspiratie compilaties, documentaires of interviews ge-upload! Dit kunnen sporters zijn die erg succesvol zijn geweest of sporters die het judo revolutionair hebben veranderd.

We starten met Anton Geesink (1e OS 1964/ 1e WK 1961 en 1965/ 3e WK 1956/ 21 x 1e EK/ 2 x 2e EK/ 2 x 3e EK). In mijn ogen heeft Geesink het judo op de internationale kaart gezet door in 1964 Olympisch kampioen te worden in de open klasse door de Japanse hegemonie te doorbreken!

Geesink (NED) - OS 1964
Geesink (NED) - Boronovkis (AUS)
Geesink (NED) - Sijan (YUG)
Geesink (NED) - Tamura (USA)
Geesink (NED) - Koga (JPN)

Toshihiko Koga (JPN)

Toshihiko Koga (Olympisch kampioen 1992/ 3 x wereldkampioen) is voor mij een absote held! Met zijn judostijl heeft hij de judowereld op zijn kop gezet. Koga stond bekend om zijn aanvallende manier van judo en zijn spectaculaire ippons. Zijn specialiteiten waren o.a. een staande ippon seoi nage, een staande sode tsuri komi goshi en een ko uchi maki komi. Check onderstaand zijn highlights, een instructievideo en een documentaire van hem!

Highlights Toshihiko Koga (JPN)
Instructievideo Toshihiko Koga (JPN)
Documentaire Toshihiko Koga (JPN)

Shota Khabareli (GEO)

Shota Khabareli is qua prestaties niet iemand die direct boven het maaiveld uitsteekt. Op de Olympische spelen in Moskou behaalde hij goud tot 78 kg. Dit is zijn enige gouden medaille op de drie grote toernooien. 

Toch is Khabareli voor mij iemand die het judo heeft veranderd. Hij introduceerde vanuit de gadauli-grip een nieuwe tiltechniek. Erg spectaculair! Check onderstaand zijn factfile en een aantal filmpjes van deze Georgische held!

http://www.judoinside.com/judoka/view/5821/

Shota Khabareli (GEO) - OS Moskou 1980
Finale OS 1980 Moskou Lahera (CUB) - Khabareli (GEO)
Beka Gviniashvili (GEO) legale versie 'Khabareli'
Check vanaf 3.00 minuut voor een fantastische ippon van Mindia Bodaveli, met een variant die in het huidige judo is toegestaan, in de finale van de 2010 WC in Tbilisi !
Hansoku make Khabarelli - Rotem Shor (ISR)
Rotem Shor (ISR) krijgt hansoku make op de GP Tblisi (GEO) 2014 vanwege een 'oldschool'-Khabarelli!

Yasuhiro Yamashita (JPN)

Eén van de succesvolste judoka's aller tijden is Yasuhiro Yamashita (JPN). Gedurende zijn carrière bleef hij 210 wedstrijden achtereenvolgens ongeslagen! Hij boekte 203 overwinningen en 7 gelijke spelen in het zwaargewicht. Deze unieke serie leverde hem vier wereldtitels en en Olympisch goud op! In 1984 behaalde, hij ondanks een blessure, goud op de OS in Los Angeles. Dit is zijn enige Olympische medaille, in 1980 nam Japan vanwege politieke redenen niet deel aan de OS in Moskou. Check een minidocumentaire en zijn highlights!

Yasuhiro Yamashita (JPN) - OS Los Angeles 1984
Yasuhiro Yamashita (JPN) - Highlights

Ryoko Tani (JPN)

De meest succesvolle vrouwelijke judoka aller tijden is voor mij Ryoko Tani. Tani veroverde maar liefst 5 medailles op de Olympische Spelen tot 48 kg., waaronder twee keer goud! Tevens werd ze zeven keer wereldkampioen! Tani (2 x 1e OS/ 2 x 2e OS/ 1 x 3e OS/ 7 x 1e WK/ 1 x 3e WK/ 1 x 1e AK/ 1 x 3e AK) stond 18 jaar aan de top in het vrouwenjudo.

Check hieronder haar highlights! Vooral haar handelingssnelheid is indrukwekkend!

Highlights Ryoko Tani - 1
Highlights Ryoko Tani - 2