BJJ/ Sambo en Grieks-Romeins worstelen

22 submissions WK black belt - 2018
Positieverbetering BJJ - Mendes brothers

BJJ - Ruben Charles 'Cobrinha'

Judoka's kunnen ook leren van het Braziliaans Jiu Jitsu. BJJ is voor liefhebbers van ne waza fantastisch om te zien! Het bewegen op de grond is schitterend! Check de filmpjes van van 8-vouding BJJ wereldkampioen (4 x gi/ 4 x no gi) Ruben Charles 'Cobrinha' (BRA)!

O.a. topjudoka's Flavio Canto (BRA) en Travis Stens doen BJJ! Niet alleen om hun ne waza te verbeteren, ook omdat ze het leuk vinden!

'Cobrinha' w-up drill - 1
'Cobrinha' w-up drill - 2
Ruben Charles 'Cobrinha' - Highlights 1
Ruben Charles 'Cobrinha' - Highlights 2
Sambo - historie

Georgische judoka's in het sambo

Tijdens mijn zoektocht op youtube kwam ik veel sambo-filmpjes van Georgische topjudoka's tegen. Georgië is op dit moment één van de toonaangevende landen in de judowereld. Natuurlijk wordt er in het sambo veel met tiltechnieken gescoord, maar waar wij veel van kunnen leren is het 'body to body'! Wil je graag dichtbij judoën of wil je afstand? Check de filmpjes van Nestor Khergiani/ Nodar Metreveli/ Mindia Bodaveli en Levan Tsiklauri voor inspiratie! Oh ja.. Ook Nacu en Vakhaviak zijn bekende namen in de judowereld!

Highlights WK sambo 2012
Rakhmatullin (RUS) - Tsiklauri (GEO)

Sambo - Ali Kurzhev (RUS)

Sambo is in de voormalige USSR een populaire sport! Veel topjudoka's beoefenen sambo naast het judo, bijvoorbeeld wereldkampioen 2009 Khashbaatar Tsagaanbaatar (MGL). Sambowedstrijden worden gehouden op een worstelmat en het lijkt erg op het judo van de jaren '90. Er worden veel potengraaiers toegepast, een crossgrip is de gehele partij legaal en pakking verbreken mag nog steeds!
Check de onderstaande filmpjes van Sambo-legende (Europees kampioen/ wereldkampioen en winnaar van de Combat games) Ali Kurzhev uit Rusland! Tevens een filmpje van Khashbaatar Tsagaanbaatar (MGL)!

Finale WK Sambo 2011: Papou (BLR) - Kurzhev (RUS)
EK Sambo 2013: Cal (POL) - Kurzhev (RUS)
Finale WK Sambo 2012: Kurzhev (RUS) - Alkey (KAZ)
Khashbaatar Tsagaanbaatar (MGL) - Myarachaa Sanjaasuren (MGL)

Worstelen

Het is goed om 'out the box' te denken! Er zijn veel sporten die raakvlakken hebben met judo. Worstelen is daar één van, in judotrainingen verwerk ik diverse oefenvormen die uit het worsten afkomstig zijn. Check de video's van Olympisch kampioen/ werelkampioen en Europees kampioen Manuchar Kvirkvelia (GEO) en een compilatie van het Grieks Romeins worstelen (potenpakkers zijn niet toegestaan in deze stijl) voor inspiratie!

Grieks-Romeins worstelen
Manuchar Kvirkvelia (GEO)