Chidaoba/ Naadam/ MMA

Chidaoba

Een sport die mij enorm inspireert is het Chidaoba! Chidaoba wordt ook wel Georgisch worstelen genoemd. In tegenstelling tot het sambo is benen pakken verboden!
Er wordt gestreden in een korte broek met een soort judojas (waaraan de band vastzit) met korte mouwen. Dit stimuleert de sporters contact te maken met de heup! De wedstrijden vinden plaats in het zand, op een worstelmat of op een judomat onder begeleiding van Georgische volksmuziek.
Bijna elke Georgiër heeft weleens aan Chidaoba gedaan, het zit in de traditie van het volk verweven. Het is daarom niet verwonderlijk dat een land met drie miljoen inwoners fantastisch presteert in het judo.
Veel Georgische topjudoka's doen chidaoba naast het judo. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Olympisch kampioen Zurab Zviadauri/ Europees kampioen Varlam Liparteliani en wereldkampioen junioren Beka Gviniashvili.

Check hieronder een documentaire over de sport, uitleg over typische Chidaoba-style technieken en wedstrijden van Liparteliani, Tchrikishvili en Gviniashvili!

Documentaire Chidaoba CNN
Documentaire Unesco Georgian Traditional Wrestling - Chidaoba
Highlights Georgian Army Chidaoba championship 2016

Naadam - Mongolian wresting

Net als Georgië (Chidaoba) heeft ook Mongolië een volksport! O.a. wereldkampioen 2009 Khashbaatar Tsagaanbaatar en Olympisch kampioen 2008 Tuvshinbayar Naidan zijn groot geworden met Naadam! Check onderstaand een documentaire over Naadam/ een reportage van de Japanse topjuka Takashi Ono over het Mongoolse judo en een compilatie van de Mongoolse topjudoka's! Klik op http://www.canalplus.fr/c-sport/pid2708-c-interieur-sport.html?vid=779063 voor een Franse documentaire over Khashbaatar Tsagaanbaatar! Bizar en boeiend..

Naadam (Mongools worstelen)
Reportage Takashi Ono (JPN) - Khashbaatar Tsagaanbaatar (MGL) 1/2
Reportage Takashi Ono (JPN) - Khashbaatar Tsagaanbaatar (MGL) 2/2
Highlights Hashbaatar Tsagaanbaatar (MGL)
Compilatie Mongolian judo

Ronda Rousey (USA) - MMA

In het MMA kunnen wedstrijden beslist worden door de ander tot opgave te dwingen met een submission. Dit kan d.m.v. een wurging/ sankaku of een armklem. Een specialist in de armklem is Ronda Rousey (Judo: 3 x Panamerikaans kampioen/ 2e WK 2007/ 3e OS 2008). Rousey is overgestapt naar het MMA, waar ze al haar zeven partijen voortijdig heeft gewonnen met een armklem!

Ronda Rousey (USA) - Highlights MMA 1
Ronda Rousey (USA) - Highlights MMA 2
Ronda Rousey (USA) - Judo