Turnen/ Tennis/ Basketbal

Epke Zonderland (NED)

Wat bepaalt winst of verlies in de sport? In atletiek of schaatsen is het eenvoudig. Je moet eerder dan de ander de eindstreep bereiken. De focus ligt dus alleen op je eigen prestatie, welke tijd de ander behaald heb je toch niet in de hand. Kun je het maximale uit je eigen mogelijkheden halen? Loop je je snelste tijd ooit? Judo is wellicht een van meest interessante sporten voor de objectieve kijker. De snelste wint niet altijd! Kenmerken als techniek, tactiek, kumi kata, kracht, uithoudingsvermogen, mentale weerbaarheid, explosiviteit of hardheid kunnen het verschil maken. De beste wint niet eens altijd.. En wanneer ben je beste? Je kunt bij onze sport waza ari en drie yuko's voor staan maar toch in de laatste seconde een punt tegen krijgen. Of in de eerste seconde onderuit geveegd worden!

Ik ben van mening dat je altijd moet streven naar iets waarmee je je kunt onderscheiden! Dit betekent dat je je sterke eigenschap(pen) naar een dusdanig hoog niveau dient te ontwikkelen dat het op elk niveau resultaat oplevert. Uiteraard moeten je zwakke punten dusdanig ontwikkeld worden dat je er geen onnodige nederlagen door lijdt. Het mooie hiervan is dat judo wel degelijk raakvlakken heeft met atletiek en schaatsen. Ook bij judo gaat het erom het maximale uit je eigen potentie te halen, altijd je beste wedstrijd ooit willen judoën. Aan het eind van een toernooidag zie je wel wat het heeft opgeleverd. Je hebt niet in de hand welke acties de ander maakt, hoe goed je skills ook zijn. Zorg dus dat je je altijd blijft ontwikkelen. Wees vooruitstrevend! Ontwikkel nieuwe voorbewegingen, ontwikkel nieuwe combinaties en zorg dat je de ander altijd een stap voor bent. Zorg dat je de ander kunt foppen! Iemand die mijns inziens ook vooruitstrevend is in de sport is Epke Zonderland. Op de Olympische Spelen in Londen behaalde hij goud door als eerste turner drie vluchtelementen achter elkaar te laten zien op de rekstok. Inmiddels heeft hij op de training al vier opeenvolgende elementen gedaan! Uiteraard moet dit nog terugkomen op het allerhoogste niveau, echter het gaat om de intentie. Ga je stil zitten en achterover leunen of blijf je innovatief?

Epke Zonderland - creatief en vooruitstrevend!
Simone Biles (USA) - highlights
Kohei Uchimura (JPN) - highlights

Roger Federer (SUI) - tennis

Afgelopen weekend won Roger Federer met Zwitserland de Davis-cup. Dit succes maakte zijn erelijst compleet. Hij is recordhouder met 17 Grand Slam-titels, stond 301 weken op nummer 1 op de wereldranglijst, won Olympisch goud in 2008 en won 6 keer de Masters!

Daarnaast staat Federer bekend om zijn skills. In zijn jeugd beoefende hij meerdere sporten waardoor hij zich ontwikkelde tot een totaalatleet met een fantastische motoriek. Zijn techniek is esthetisch, maar effectief! Hij is een liefhebber van tennis. Ondanks zijn gevulde prijzenkast en portemonnee geniet hij nog dagelijks van het spelletje!

Check onderstaand een aantal fantastische filmpjes van hem!

Roger Federer (SUI) - 10 unbelievable shots
Roger Federer (SUI) - Unreal
Only points from 2013!
Roger Federer (SUI) - Top 10 breathtaking points
Roger Federer (SUI) - Top 8 legshots
Roger Federer (SUI) - Top 10 genius fake shots
Roger Federer (SUI) - Top 10 backhand

Michael Jordan (USA) - Basketbal

Ik haal mijn inspiratie niet alleen uit het judo of judo-gerelateerde sporten (bijv. BJJ/ chidaoba of worstelen). Ik kan ook genieten van andere sporten. Recent kwam ik op facebook een filmpje tegen van Michael Jordan. Hierdoor werd ik getriggerd om meer van hem op te zoeken op youtube. 'Air' Jordan heeft mijns inziens het basketbal revolutinair veranderd door zijn attractieve manier van spelen. Daarnaast heeft Jordan twee keer goud gewonnen op de Olympische Spelen en 6 NBA-titels gewonnen met de Chicago Bulls.

Check hieronder een filmpje met zijn highlights en een Nike-commercial die voor elke topsporter van toepassing is!

Highlights Michael Jordan (USA)
Nike-commercial Michael Jordan (USA)