Georgian Traditional Wrestling - Chidaoba

Chidaoba

Een sport die mij enorm inspireert is het Chidaoba! Chidaoba wordt ook wel Georgisch worstelen genoemd. In tegenstelling tot het sambo is benen pakken verboden! 
Er wordt gestreden in een korte broek met een soort judojas (waaraan de band vastzit) met korte mouwen. Dit stimuleert de sporters contact te maken met de heup! De wedstrijden vinden plaats in het zand, op een worstelmat of op een judomat onder begeleiding van Georgische volksmuziek. 
Bijna elke Georgiër heeft weleens aan Chidaoba gedaan, het zit in de traditie van het volk verweven. Het is daarom niet verwonderlijk dat een land met drie miljoen inwoners fantastisch presteert in het judo.
Veel Georgische topjudoka's doen chidaoba naast het judo. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Olympisch kampioen Zurab Zviadauri/ Europees kampioen Varlam Liparteliani en wereldkampioen junioren Beka Gviniashvili.

Check hieronder een documentaire over de sport, uitleg over typische Chidaoba-style technieken en wedstrijden van Liparteliani, Tchrikishvili en Gviniashvili!

Documentaire CNN Georgian Traditional Wrestling - Chidaoba
Documentaire Unesco Georgian Traditional Wrestling - Chidaoba
Finale 2014: Beka Gviniashvili (GEO) - Adam Okruashvili (GEO)
Beka Gviniashvili (GEO) wint een Porsche Cayenne door de Open Falavnoba 2014 Chidaoba Tbilisi te winnen! In de finale verslaat hij Adam Okruashvili (GEO) in de laatste seconde..
Beka Gviniashvili (GEO - Giorgi Papunashvili (GEO)
Highlights Georgian Army Chidaoba championship 2016
Geram Tushishvili (GEO) - maki komi